Płyta indukcyjna czy gazowa – która jest najtańsza?

W codziennej gonitwie za oszczędnościami czasami zapominamy, że tak proste urządzenie, jak płyta grzewcza, także generuje całkiem sporo kosztów. Na szczęście mamy w tej kwestii pole do wyboru. Która z kuchenek jest tańsza – gazowa, czy indukcyjna? Przeczytaj krótkie porównanie obu typów płyt i zdecyduj sam.

Koszt zakupu kuchenki

Na samym początku mała ciekawostka – czy wiesz, że podczas gotowania na gazie tylko 50% energii jest przekazywane do samego garnka lub patelni? Reszta gazu ulatnia się do pomieszczenia, tylko delikatnie je ogrzewając. Wróćmy jednak do naszej analizy…

Koszt zakupu płyty indukcyjnej to około 1000 zł. Następnie trzeba się liczyć z kosztem instalacji elektrycznej – kolejne 100 zł ląduje więc na liście wydatków. Nie zapomnij także o ewentualnym wydatku związanym z wymianą garnków, dostosowanych do elektrycznej kuchenki.

W zależności od marki i ilości naczyń będzie to nas kosztowało średnio 200 zł. Cały wydatek zamknie się w granicach 1000-1400 zł.

Jeśli chodzi o kuchenkę gazową, koszty zakupów zdecydowanie maleją. Całość nie powinna wynieść więcej niż 1000 zł. Na zainstalowanie płyty gazowej składają się:

  •         koszt samej płyty – około 300-600 zł,
  •         ewentualne przyłącze gazowe – 150 zł za metr bieżący,
  •         ewentualny zakup garnków (tu wybór jest już znacznie większy, niż w przypadku płyty indukcyjnej) – około 100 zł.

 

Eksploatacja – gaz vs. elektryczność

Aby sprawdzić, ile kosztuje nas zużycie gazu lub prądu w poszczególnych typach kuchenek, najlepiej zrobić krótki eksperyment z zagotowaniem litra wody. Jak się okaże, koszty są praktycznie takie same; niezależnie od tego, jakiej płyty użyjemy. Jedyną różnicą jest szybkość gotowania.

W przypadku kuchenki elektrycznej potrawy ugotują się znacznie szybciej niż podczas przyrządzania ich na gazie.

W ostatecznym rozrachunku trudno jest więc wybrać zdecydowanego zwycięzcę.

Jeśli wolisz tradycyjne, wolne gotowanie na gazie i małe koszty zakupu sprzętu – wybierz kuchenkę gazową. W przypadku, gdy preferujesz znacznie szybszy (i nieco bardziej bezpieczny) sposób przyrządzania potraw – zdecyduj się na płytę indukcyjną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *