3 przepisy na ciasta świąteczne jak jesteśmy na diecie bezglutenowej

ciasteczka

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej to nie oznacza to wcale, że w święta musisz rezygnować ze słodkości w postaci świątecznych ciast. Jest wiele przepisów na gwiazdkowe wypieki, które są pyszne i nie zawierają glutenu, w żaden sposób nie zaszkodzą więc twojej diecie.  Zobacz, z jakich ciekawych przepisów na ciasta bez glutenu możesz skorzystać przygotowując świąteczne menu.

Ciasto z migdałami i pomarańczową nutą

Zapach pomarańczy i aromat migdałów to bez wątpienia smaki i zapachy Świąt Bożego Narodzenia. Ciasto przygotowane z musu z pomarańczy z dodatkiem migdałów będzie idealną propozycją na wigilię i nie tylko.

Do przygotowania tego wypieku potrzebujesz:

  • 2 duże pomarańcze
  • 5 jajek
  • 200 g brązowego cukru
  • 250 g migdałów, drobno zmielonych
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • szczypta soli
  • odrobina cukru pudru do udekorowania ciasta.

Ciasto pomarańczowe z migdałami jest bardzo proste w wykonaniu, więc na pewno poradzą sobie nawet osoby, które na co dzień nie spędzają zbyt wiele czasu w swojej kuchni i nie korzystają z piekarnika.

Na początek należy przygotować tortownicę o średnicy 24 cm i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Następnie zabieramy się za robienie musu
z pomarańczy. W tym celu dokładnie myjemy pomarańcze, a następnie obieramy ze skórki. Usuwamy nadmiar białej skórki i wyjmujemy pestki. Tak przygotowane pomarańcze kroimy w grubą kostkę i wkładamy do garnka, gdzie z odrobiną wody (wystarczy 1 łyżka) będą gotować się pod przykryciem przez około 30 minut. Gdy pomarańczowy mus ostygnie, należy dokładnie rozdrobnić go blenderem.

W kolejnym kroku zabieramy się za jajka. Oddzielamy żółtka od białek, a następnie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 100 g cukru i dalej ubijamy aż cukier się rozpuści, około minutę.

Pozostałą cześć cukru mieszamy z żółtkami i ubijamy, aż powstanie puszysta, gęsta konsystencja. Następnie do ubitych żółtek dodajemy po kolei wystudzony mus pomarańczowy, zmielone migdały i pianę z białek, delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Gotową masę przekładamy do przygotowanej foremki i posypujemy na wierzchu migdałami. Ciasto pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy. Wystarczy jeszcze odrobina cukru pudru do posypania upieczonego ciasta i gotowe.

Świąteczny sernik bez glutenu

Któż z nas potrafi wyobrazić sobie święta bez sernika… to chyba niemożliwe. Nawet osoby na diecie bezglutenowej nie powinny rezygnować
z tego przysmaku, zwłaszcza, że można go przygotować bez produktów zawierających gluten. Lista potrzebnych składników to :

  • pokruszone ciasteczka maślane bezglutenowe
  • łyżka masła
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g mascarpone
  • 2/3 szklanki cukru
  • opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • świeże owoce, konfitura, polewa lub cukier puder do dekoracji.

Przygotowanie sernika jest bardzo proste. Na początek kruszymy ciasteczka i mieszamy je z roztopionym masłem. Układamy na dnie tortownicy o średnicy 24 cm, a następnie wkładamy na 10 minut do lodówki i zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Do miski wkładamy twaróg, mascarpone, cukier, cukier waniliowy i budyń w proszku, a następnie miksujemy aż składniki się połączą. Oddzielamy białka od żółtek i same żółtka dodajemy do masy serowej. Z białek ubijamy sztywną pianę, którą następnie bardzo delikatnie mieszamy z masą serową.

Przygotowaną masę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 35 minut. Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż sernik równomiernie opadnie i ostygnie. Na koniec wystudzone ciasto dekorujemy wedle uznania, polewą lub świeżymi owocami z odrobiną ulubionej konfitury.

Aromatyczny piernik

Jednym z najpopularniejszych ciast, które pieczemy na Święta Bożego Narodzenia jest piernik, który możemy przygotować również w wersji bezglutenowej. Potrzebujemy kilka składników, a mianowicie:

  • 150g mąki bezglutenowej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 150 g miodu
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g masła
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych.

Przygotowanie tego świątecznego piernika jest bardzo proste.  Na początek przesiej mąkę i wymieszaj z sodą, przyprawami i kakao. Miód podgrzej w garnuszku z masłem aż dokładnie się rozpuści. Do przygotowanej mieszanki suchych składników wlej roztopiony miód z masłem, a następnie wbij jajko, wlej mleko i dokładnie utrzyj wszystkie składniki mikserem. Na koniec dodaj otartą skórkę i orzechy, delikatnie wymieszaj.

Gotową masę przełóż do keksówki natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temp. 180 stopni C. To proste, a gdy po tym czasie poczujesz aromatyczny zapach dobiegający z piekarnika, będzie to oznaczało, że ciasto jest już gotowe.

Nie odmawiaj sobie słodyczy świąt Bożego Narodzenia i już dziś wybierz jeden z przepisów na ciasta bezglutenowe. Nawet będąc na diecie bezglutenowej warto chociaż na moment zamienić się w świątecznego łakomczucha i zjeść słodkie i pyszne ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *