Spirulina i chlorella – cudowne właściwości alg

food

Ich popularność od wielu lat nieustannie rośnie. Nic w tym dziwnego. Każdemu z nas zależy na utrzymaniu swojego organizmu w zdrowiu i doskonałej formie, dlatego coraz częściej sięgamy po to, co oferuje nam natura – produkty bogate w cenne na życia mikroelementy. To właśnie bogactwu witamin i minerałów spirulina i chlorella zawdzięczają swój rozgłos. Zobacz, jakie właściwości posiadają te dwie mikroalgi.

Spirulina

Spirulina jest mikro algą uznawaną za jedną z najstarszych form życia na ziemi. Sekret jej popularności tkwi w tym, że posiada ona ponad 4000 związków (minerałów, witamin i innych substancji odżywczych). Warto pamiętać, że spirulina posiada wysoką zawartość białka, niemal 4 razy większą niż w mięsie. Ponadto dostarcza  8 aminokwasów egzogennych, a więc takich, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować. Dodatkowo bogata jest witaminę A,  witaminy B1, B2 oraz B12 a także w kwas GLA (gamma-linolenowy)

 

Właściwości spiruliny

Jedną z najbardziej pożądanych właściwości tej mikro algi jest wspomaganie utraty wagi. Oprócz tego, że dostarcza wielu niezbędnych witamin i minerałów, na których niedobór mogą cierpieć osoby stosujące redukcyjną dietę, to dodatkowo zawarta w niej w niej fenyloalanina hamuje apetyt i poprawia funkcjonowanie układu trawiennego.

Wysoka zawartość białka jest korzystna dla prawidłowego wzrostu i formowania masy mięśniowej oraz kostnej. Odpowiednia zawartość aminokwasów sprzyja doskonałemu samopoczuciu oraz wspiera wiele procesów w naszym organizmie. spirulina jest polecana sportowcom, którym zależy na utrzymaniu swoich mięśni w odpowiedniej kondycji.

Kolejna korzyść wynikająca z włączenia spiruliny do swojej diety są jej właściwości antyalergiczne oraz antywirusowe. Dzięki zawartości biotyny alga ta poprawia również kondycję skóry, włosów i paznokci.

Wiele osób szczególnie docenia spirulinę za jej właściwości oczyszczające organizm z toksyn, które wnikają do naszego organizmu z powietrza oraz pożywienia i stają się przyczyną wielu chorób, w tym nowotworów.

Na koniec warto dodać, że spirulina wskazana jest dla osób cierpiących na dolegliwości nerkowe oraz wątrobowe, a spożywanie jej pozytywnie wpływa funkcjonowanie mózgu, jak i na poprawę samopoczucia.

 

Chlorella

Szmaragdowozielona alga o nazwie chlorella jest uważana za młodszą o 1000 lat koleżankę spiruliny. Zawiera ona, podobnie jak spirulina, dużą ilość pełnowartościowego białka, a także jest źródłem aminokwasów egzogennych.  Ponadto dostarcza naszemu organizmowi ponad 20 różnych minerałów oraz witamin, a w szczególności kobalaminy, czyli witaminy B12. Jednak tym, co wyróżnia tę algę na tle wszystkich innych roślin na świecie jest nadzwyczaj wysoka zawartość chlorofilu.

 

Właściwości chlorelli

Wśród właściwości prozdrowotnych chlorelli należy wymienić zdolność usuwania z organizmu toksyn oraz metali ciężkich, a także wspomaganie pracy jelit, co sprzyja ogólnemu oczyszczaniu organizmu. Jednak to nie koniec korzyści wynikających ze spożywania chlorelli.  Warto pamiętać, że posiada ona właściwości przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Powinny po nią sięgać osoby posiadające problemy z pamięcią, gdyż doskonale wpływa na pracę mózgu oraz koncentrację. Jeśli natomiast szukasz skutecznego sposobu, za pomocą którego opóźnisz procesy starzenia swojej skóry, a także całego organizmu, chlorella z pewnością ci w tym pomoże.

Zarówno spirulina, jak i chlorella są niezwykle dla naszego zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Włączenie obydwu z nich do codziennej diety może mieć zbawienny wpływ na naszą kondycję fizyczną oraz psychiczną.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *