Fakty i mity na temat eko żywności

olive-oil

Żywność ekologiczna to taka, która produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego, które nie stosuje nawozów sztucznych oraz pestycydów. Mają one zapewnić ochronę zdrowia społeczeństwa, a także środowiska. Czy powinniśmy kupować jedynie żywność ekologiczną i na niej opierać głównie naszą dietę? Zobacz jakie są fakty i mity na temat eko żywności.

Do produktów ekologicznych zaliczamy jedynie owoce i warzywa – fałsz

Do żywności ekologicznej zaliczamy nie tylko uprawy roślin, czyli warzywa, owoce czy zboża, ale również produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mleko i produkty z niego przygotowywane, jaja czy mięso. Możemy więc powiedzieć, że do żywności ekologicznej zaliczamy wszystkie produkty, które pochodzą z płodów rolnych rolnictwa ekologicznego.

Przedrostek EKO jest symbolem żywności ekologicznej – fałsz

Niestety opis EKO często stosowany jest jako chwyt reklamowy i nie zawsze oznacza żywność ekologiczną. Na etykietach wielu produktów znajdują się zwroty jak „eko naturalny czy „eko zdrowy”, ale to nie oznacza wcale, że są to produkty ekologiczne. Wyznacznikiem żywności ekologicznej jest posiadanie odpowiednich certyfikatów, które informują nas o tym, że gospodarstwo lub producent spełnia normy produkcji ekologicznej.

Dzięki diecie bogatej w ekologiczne produkty jesteśmy zdrowsi – prawda

Eko żywność, dzięki temu, że pochodzi z upraw ekologicznych, pozbawionych sztucznych nawozów i pestycydów, nie jest narażona na ich działanie. Produkty ekologiczne nie zawierają również antybiotyków, hormonów, a także azotanów, azotynów, nitrozoamin oraz wielu innych związków, które powodują wiele uczuleń i alergii. Mają za to więcej witamin A, E, D i soli mineralnych, w tym żelaza, wapnia i fosforu.

Ekologiczna żywność jest smaczniejsza – prawda

Chociaż żywność Eko, zwłaszcza owoce i warzywa nie zawsze wyglądają idealnie, ponieważ są nierównomiernie wyrośnięte i z naturalnymi defektami, to ich smak jest znacznie intensywniejszy niż tych doskonale wyglądających produktów o idealnym kształcie i barwie. Lepszy aromat i smak eko żywności zawdzięczamy dłuższemu procesowi dojrzewania, dzięki temu mają w sobie znacznie mniej wody, a za to więcej suchej masy. Smaczniejsze są również Eko produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mięsa, mleko czy jaja.

Producentów żywności ekologicznej nikt nie kontroluje – fałsz

Rolnictwa ekologiczne są przez cały czas sprawdzane, kontrolowane, a ich produkty regularnie badane. Jeśli producent nie stosuje się do wymaganych norm i regulacji, nakładane są na niego bardzo wysokie kary.

Produkty ekologiczne są mało dostępne – fałsz

Żywność ekologiczną można kupić nie tylko w sklepach z produktami eko, ale także w wielu supermarketach na półkach i stoiskach ze zdrową żywnością, jest więc ona dostępna dla każdego, nawet w mniejszych miejscowościach.

Produkty ekologiczne są dużo droższe – prawda

Niestety eko produkty mają znacznie wyższą cenę, niż pozostałe, dlatego robiąc zakupy nie zawsze po nie sięgamy. Nic dziwnego, ich cena często nawet 300% przewyższa cenę standardowej, „normalnej” żywności. Nie każdy może sobie pozwolić na kupowanie jedynie produktów Eko, mimo iż zdaje sobie sprawę, że są one nie tylko smaczniejsze, ale również zdrowsze, często decyduje zawartość portfela i kalkulowanie kosztów jedzenia.

Trzeba przyznać, że żywność, która pochodzi z rolnictwa ekologicznego jest na pewno lepsza, zdrowsza i smaczniejsza, od tej uprawianej tradycyjnymi metodami z użyciem sztucznych nawozów i pestycyd. Niestety z powodu bardzo wysokich cen, częściej sięgamy po produkty tradycyjne.

Pamiętajmy jednak, że produkty, które nie możemy zaliczyć do ekologicznych, również są regularnie badane i spełniają wszystkie wymagane normy, a przy tym są w bardziej przystępnych cenach, dlatego nie powinniśmy mieć wyrzutów sumienia, jeśli przy codziennych zakupach będziemy kierować się nie tylko byciem eko, ale również zdrowym rozsądkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *