Polskie jabłka – dobre na co dzień i od święta

jablka

Polskie jabłka to bez wątpienia owoc, po który sięgamy najczęściej. Czerwone, żółte lub zielone, ale zawsze smaczne i soczyste. A do tego możemy cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez cały rok.  Zobacz, co sprawia, że jabłka są tak wyjątkowym owocem.

Jabłka to samo zdrowie

Od wieków wiadomo, ile zdrowia ma w sobie ten pyszny i soczysty owoc, dlatego też po jabłka warto sięgać o każdej porze roku. Mają one bardzo korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu i stan naszego zdrowia:

  • obniżają poziom złego cholesterolu LDL nawet o kilka procent, dzięki czemu zmniejszają ryzyko występowania zawału serca. To właśnie jabłka mogą hamować wchłanianie cholesterolu LDL z jelita, co z kolej zwiększa produkcję „dobrego” cholesterolu HDL w wątrobie. Warto więc sięgać po nie każdego dnia.
  • wspomagają układ krążenia i serce, dzięki zawartość flawonoidów. Pomagają one zapobiegać miażdżycy, gdyż nie pozwalają blaszkom miażdżycowym przyklejać się do naczyń. Dodatkowo chronią wszelkie naczynia krwionośne przed stanami zapalnymi, a także przyspieszają regenerację ich ścian.
  • ochraniają nas przed wirusami i bakteriami, wspierając nasz układ odpornościowy. Oprócz dużej dawki witaminy C, zawierają również cynk, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju limfocytów T, czyli białych krwinek. To właśnie one niszczą chorobotwórcze bakterie i wirusy.
  • korzystnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, dzięki zawartym w nim węglowodanom, które jak dobrze wiemy są paliwem dla naszego mózgu.

W jednym jabłku może znajdować się aż 18g węglowodanów, dlatego dobrze mieć je zawsze przy sobie. Warto również zabierać je w postaci drugiego śniadania do pracy, na uczelnię lub spakować dziecku do szkoły. Jabłko przyda się bowiem zawsze gdy mózg czeka większy wysiłek.

Trwają również badania, które mają potwierdzić, że zawarte w jabłku flawonole mogą poprawiać funkcje poznawcze, jak pamięć, szybkość przetwarzania informacji czy ogólna zdolność myślenia.

Jedz jabłka, a będziesz młody i piękny!

Większość z nas wie, że jabłka są zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że mogą one także poprawiać urodę, a nawet pozwalają dłużej zachować młodość. To właśnie jabłka, dzięki zawartości wielu minerałów, w tym potasu, żelaza, cynku, krzemu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B jabłka poprawiają stan skóry, włosów i paznokci.

Owoc ten zawiera w sobie także sporą dawkę przeciwutleniaczy, a jak wiadomo antyoksydanty przedłużają życie niemal każdej komórki ludzkiego organizmu. Chronią zawarty w skórze kolagen i zapobiegają wczesnemu starzeniu się skóry.

Jabłka dla każdego

Nie bez powodu pierwszym owocem, który podajemy niemowlętom są właśnie jabłka. Nie powodują problemów z trawieniem i są bardzo smaczne, dlatego maluchy bardzo chętnie rozszerzają swoją dietę o te owoce. Jabłka są więc idealne zarówno dla niemowląt, jak i dla osób starszych, których dieta bardzo często musi być bardzo okrojona. Może więc jeść je każdy bez obawy, korzystając przy tym z wielu wspaniałych właściwości tego smacznego owocu.

Jabłka od lat królują w polskiej kuchni

Jabłka nie tylko są niskokaloryczne, ale dzięki naturalnej słodyczy również niezwykle smakowite. Nic więc dziwnego, że tak często wykorzystywane są w kuchni nie tylko polskiej, ale również na całym świecie.

Większość Polaków bez jabłek nie wyobraża sobie również świątecznego menu, bo sprawdzają się idealnie nie tylko na co dzień, w postaci drugiego śniadania lub deseru, ale również na wyjątkowe okazje, uroczystości i właśnie święta.

Każdy z nas z pewnością zna popularne potrawy z kuchni polskiej, które właśnie dzięki jabłkom zyskały swą popularność, jak:

  • szarlotka
  • racuchy z jabłkami
  • kaczka z jabłkami
  • śledzie z jabłkami.

No cóż, nie da się ukryć, że jabłka są po prostu niezastąpione , nie tylko jako pyszny składnik wielu znakomitych potraw, ale także jako źródło wielu cennych witamin i mikroelementów, które wspierają o nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *